Visste du att barnens studsmatta kan kopplas till träning av piloter under andra världskriget? Eller att trampolinhoppning är en egen gren i OS? Läs mer om trampolinens fascinerande historia och få en ny syn på din studsmatta.

Trampoliner, eller studsmattor som vi oftast säger, finns i både villaträdgårdar och speciella trampolinparker. Vi använder dem för att ha kul, koppla av och få motion.

Men trampoliner har funnits med oss länge och har en spännande historia med anknytning till religiösa ceremonier, inuiter, andra världskriget och NASA.

Arkeologiska fynd
Trampolinliknande anordningar har hittats på arkeologiska utgrävningsplatser i Iran, Kina och Egypten. Det är oklart exakt hur anordningarna användes, men historiker tror att de kan ha varit viktiga i samband med religiösa ceremonier och högtider.

Man tror också att de har använts för att komma upp på hög höjd, för att få bättre uppfattning om sin omvärld och eventuella fiender.

Trampoliner av valrosskinn
En annan fyndplats är Alaska där man har hittat trampoliner tillverkade av valrosskinn. Inuiterna använde trampolinerna för att spana på vilda djur, men också för att ha roligt.

De krävdes fler personer för att använda en trampolin. En person satt i mitten av skinnet, medan flera andra höll hårt i skinnets kanter. Med gemensamma krafter skickade man sedan upp personen i mitten av skinnet i luften. Det måste ha varit en speciell känsla av tyngdlöshet, tillsammans med en oro för att skinnet inte skulle hålla vid landningen.

Den moderna trampolinens grundare
1914 föddes George P Nissen som anses vara den moderna trampolinens grundare. George var en skicklig gymnast och simhoppare som la märke till att cirkusartister använde sina skyddsnät för att göra kullerbyttor och andra eleganta rörelser. Han funderade på detta och insåg att han själv skulle kunna ha nytta av något liknande i sin egen träning.

Tillsammans med sin coach, Larry Griswold, byggde han 1934 en egen trampolin hemma i garaget i Cedar Rapids, Iowa. Trampolinen användes för Georges träning men var också mycket populär bland barnen i grannskapet som gärna ville leka på mattan.

George insåg att trampolinen hade potential och 1936 tog han patent på den första ihopfällbara trampolinen. Efter sin examen vid Iowas Universitet 1937 turnerade han runt i USA och México och uppträdde som trampolinkonstnär, samtidigt som han tillverkade egna studsmattor.

Under sin tid i México fick han höra ordet” trampolin”, som betyder ”språngbräda” på spanska. George tyckte att ordet passade eftersom det också fanns en fransk cirkusartist som kallades Du Trampolin. Han varumärkesskyddade därför namnet ”Trampoline” som han fortsatte att bygga och marknadsföra sina studsmattor under.

1941 grundade George och Larry företaget ”Griswold-Nissen Trampoline and Tumbling Company” och började att serietillverka trampoliner.

 

Andra världskriget
Trampolinerna har också en mer allvarsam historia och användes av USA under andra världskriget för att träna piloter och navigatörer. Trampolinträning var ett utmärkt sätt att träna bort piloternas känslighet för volter och snurrar i luften, vilket var väldigt användbart vid strid. Träningen hjälpte också till att få bukt med höjdrädsla och ökade både muskelstyrkan och kroppskontrollen.

NASA gör anmärkningsvärd upptäckt
Piloter och navigatörer är inte de enda som har haft nytta av trampolinträning. NASA har också använt trampoliner för att förbereda sina astronauter på förhållandena i rymden. Studier som NASA har gjort visar att trampolinträning, i jämförelse med löpbandsträning, är mer än dubbelt så effektivt för att stärka syreupptagningsförmågan och öka muskelstyrkan. Det ger också en känsla av viktlöshet som är ett normaltillstånd i rymden.

Den effektiva träningen med trampoliner har förbättrat astronauternas hälsa vilket har resulterat i ett större fokus på arbetsuppgifterna, detta har i sin tur ökat vår kunskap om rymden.

Trampolinerna har också varit värdefulla träningsredskap när det gäller att anpassa astronauterna till livet på jorden igen.

Trampolinhoppning som sport
George Nissen anses inte bara vara grundaren till den moderna trampolinen, han anses även vara grundaren till trampolinhoppning som sport. År 1955 anordnades den första internationella trampolintävlingen vid Pan American Games i México. Ett par år senare hade sporten hittat till Europa och den prestigefulla tävlingen ”Nissen Cup” anordnades i Schweiz för första gången.

”Nissen Cup” lever kvar än i dag och är den äldsta internationella tävlingen i trampolinhoppning, tävlingen är mycket ansedd inom trampolinvärlden.

George drömde om att trampolinhoppning skulle bli en egen gren inom de olympiska spelen. År 2000 blev drömmen sann och George hann uppleva tre olympiska spel under sin livstid. Det första i Sydney år 2000, det andra i Aten år 2004 och det sista i Peking år 2008. I Peking fick han äran att provhoppa den olympiska trampolinen innan spelen startade.

Boka din trampolinupplevelse i Malmö, Umeå eller Örebro.