Dodgeball tar sig in i fler och fler bollsportshjärtan med sin härliga energi, sitt snabba spel och sina mjuka skumgummibollar. Lär dig mer om sporten och samla kompisarna för att komma igång du också.

Dodgeball växer snabbt, passar alla åldrar och kan anpassas till spelarna. Flexibiliteten och glädjen gör Dodgeball till en perfekt aktivitet för hela familjen eller kompisgänget.

Grundtanken i Dodgeball är enkel – det gäller att slå ut alla spelare i motståndarlaget. Det finns lite olika varianter på Dodgeballregler, men principen är densamma. Här får du lära dig grundreglerna enligt IDA som är en förkortning för International Dodgeball Association.

Det här behöver du för att komma igång:

 • Ni ska vara lika många spelare i varje lag. Den optimala speluppställningen är sex spelare per lag.
 • Ni behöver sex mjuka skumgummibollar i ungefär samma storlek som en fotboll. Tänk på att bollarna ska vara mjuka – så att det inte gör ont att bli träffad.
 • Ni behöver en spelplan som kan delas av på mitten med ett lag på varje sida. Dodgeball spelas inomhus med väggar och det optimala måtten för en Dodgeballplan är 17m x 8m.  
  Har ni inte tillgång till en inomhusplan? Kör utomhus i stället, det värsta som kan hända är att bollarna smiter.  
 • Det är inte nödvändigt med en domare om ni spelar för att ha kul, men Dodgeball går snabbt och det kan vara skönt att någon håller koll på spelet. Turas om i domarrollen så får alla öva.

Så spelar ni

Har ni det som behövs för att spela? Grymt – då är det bara reglerna kvar innan ni kan börja ha kul tillsammans. Du vet väl att du kan spela Dodgeball på alla JUMPs anläggningar? 

Det här behöver ni känna till innan ni börjar spela!

Speltid 

 • Speltiden för matcherna är 2 x 15 minuter och ni spelar i tre minuter långa set. Ni kör så många set som ni hinner under speltiden.
 • För att vinna ett set ska ni antingen slå ut alla spelare i motståndarlaget, eller ha flest spelare kvar på planen när tre minuter har gått.

Starta spelet

 • När spelet ska börja lägger ni upp alla bollar upp på mittenlinjen av spelplanen. Lägg dem i två grupper med tre bollar i varje grupp och ett större mellanrum i mitten.
 • Domaren ropar ”3-2-1 Dodgeball” och alla spelare i båda lagen rusar fram till mitten för att ta så många bollar som möjligt. Ni får bara ta bollar som ligger till höger om er när ni springer fram.  I detta skede är det OK att trampa över på motståndarnas spelplan, men inte senare i spelet.
 • Innan ni börjar kasta bollarna på motståndarlaget, måste bollen först studsa på er egen vägg, eller er egen spelplan om ni spelar utomhus. Därefter är det fritt fram att börja pricka motståndarna på andra spelplanen.

Så åker du ut

 • Du får inte nudda motståndarnas spelplan eller sidolinjerna när spelet är igång – trampar du över åker du ut.
 • Om du träffas av ett direkt kast från en motståndarboll, på någon del av kroppen, är du ute. Ett direkt kast innebär att bollen inte får ha nuddat något annat innan. Endast en spelare kan slås ut per kast.
 • Om du kastar en boll som någon i motståndarlaget tar lyra på, åker du ut. Detta innebär också att motståndarlaget får skicka in en spelare igen.
 • Du kan bara hålla en boll i 10 sekunder, håller du den längre så betraktas bollen som ”död”. En ”död boll” måste rullas över till motståndarlagets planhalva. Om du fortsätter att hålla en ”död boll” åker du ut.
 • När du åker ut så ställer du dig bredvid spelplanen och bildar en kö med dina andra utslagna lagkompisar. Den som har väntat längst står först i kön.

Kom in i matchen igen

 • Du kommer in i matchen igen när någon i ditt lag tar lyra på ett motståndarkast. Innan du ger dig in i matchen igen, måste du nudda väggen. Spelar ni utomhus så kom överens om vad ni ska nudda istället för en vägg.

Skydda dig

 • Du kan skydda dig mot motståndarnas bollar genom att använda en boll för att studsa bort motståndarbollen från dig.
 • Tänk på att du bara får använda bollen för att skydda dig, inte händerna eller fingrarna.

Verkar det vara mycket att tänka på? Ingen fara – bara dra igång så lär ni er snart. Det viktigaste är att ha roligt och spela juste. 3-2-1 Dodgeball!

Du kan spela dodgeball på alla våra anläggningar. Boka plats tillsammans med dina kompisar redan idag!